Wat is parket

 

Welke vloeren heeft Cavallo Floors in de webshop?

 Duoplank / Multiplank

Houtfineer

In de webshop is er de keuze voor een standaard parketvloer of om de vloer naar wens samen te stellen.

Wanneer de vloer naar wens wordt samengesteld zijn de volgende keuzes mogelijk : 

Het Legpatroon. Als Planken gelegd of als Visgraat of Blokpatroon gelegd.

Bij een planken houten vloer kan ik verder kiezen uit =>

Het aantal m². Hoeveel materiaal heb ik nodig? Doorgaans wordt er bij het leggen van parket, laminaat of PVC-vloeren met 5% zaagverlies rekening gehouden. Dit extra materiaal is nodig omdat er bij het zagen van uw vloer restmateriaal ontstaat wat niet meer gebruikt kan worden. Om te bepalen hoeveel extra materiaal u dient te bestellen om niet te kort te komen hebben wij een voorbeeld berekening gemaakt. U neemt de exacte oppervlakte van de ruimte die u wilt gaan leggen en vermeerdert dit met 5%. Bekijk daarna wat de pakinhoud is van het materiaal wat u nodig hebt en rond dit af op hele pakken naar boven.Voorbeeld berekening

De sortering.

 • Sortering standaard A/B :  dit houd het volgende in: 50% sortering A noesten tot 35 mm en  50% sortering B noesten tot 70 mm.
 • Sortering A : noesten tot 35 mm.
 • Sortering B :  noesten tot 70 mm.
 • Sortering 1 bis: noesten tot 16 mm
 • Sortering Exquisit : pitjes tot 3 mm

 Wel of geen v-groef.

Wel of niet verouderd.

De breedte.

Het parket is in de volgende breedtes leverbaar : 18 cm, 20 cm, 22 cm en 26 cm.

Bij een Visgraat vloer kan ik verder kiezen uit =>

Het aantal m². Hoeveel materiaal heb ik nodig? Er wordt bij het leggen van een Visgraat vloer rekening gehouden met 10% zaagverlies. Dit extra materiaal is nodig omdat er bij het zagen van uw vloer restmateriaal ontstaat wat niet meer gebruikt kan worden. Om te bepalen hoeveel extra materiaal u dient te bestellen om niet te kort te komen hebben wij een voorbeeld berekening gemaakt. U neemt de exacte oppervlakte van de ruimte die u wilt gaan leggen en vermeerdert dit met 10%. Bekijk daarna wat de pakinhoud is van het materiaal wat u nodig hebt en rond dit af op hele pakken naar boven.

De sortering.

 • Sortering Select/ Exquisit : pitjes tot 3 mm
 • Sortering 1 Bis : noestjes tot 10 mm
 • Sortering Rustiek A : noesten tot 35 mm
 • Sortering A/B : noesten tot 45 mm

De maten :

Een visgraat vloer of blokpatroon is verkrijgbaar in de volgende maten :

10 x 50 cm          14 x 70 cm

11 x 55 cm          15 x 75 cm

12 x 60 cm          18 x 90 cm

 Wel of geen v-groef. Bij een visgraat of blokpatroon kunt u kiezen uit geen v-groef of aan alle zijde van de plank een v-groef.

Wel of niet verouderd.

Wel of geen band om de vloer.

De band is verkrijgbaar in de volgende maten => 10 cm 11 cm 12 cm 14 cm 15 cm 18 cm.

Lamel parket

Lamel parket is ca. 10 -15 mm dik en bestaat uit 3 verschillende lagen. Aan de bovenkant van de vloer zit een toplaag van massief hout. Aan de onderzijde van de toplaag zijn latten van een goedkoper houtsoort zoals bijv. vuren, grenen of populierenhout verlijmd. Dit zijn de zogenaamde dwarslatten, omdat ze met de lengterichting van het hout haaks op de toplaag zijn verlijmd. Hierdoor is het uitzetten van het hout 80% minder in vergelijking met massief hout. Aan de onderzijde van deze lamelplank zit een contrafineerlaag. Deze contrafineerlaag zorgt er voor dat de plank niet krom trekt naar boven toe. Lamel parket bestaat hoofdzakelijk uit 3 strook parket (2-3 smalle stroken naast elkaar op 1 plank) of delen van 10 -26 cm breed. Over het algemeen is Lamel parket geschikt om zowel zwevend te leggen (los op een ondervloer) of om vast te verlijmen aan de ondergrond. Ook kan een  lamel parket gelegd worden op vloerverwarming en vloerkoeling.

Parket is een vloerbedekking van hout. Dit kan zijn:

 • Duoplank/ Multiplank
 • Lamel parket
 • 3 Laags massief / Meerlaags massief
 • Massief houten vloerdelen
 • Tapis vloer / traditioneel gelegd parket
 • Mozaïek vloeren

Zie verder op deze pagina voor de algemene beschrijving van deze vloeren.

 Multiplank

 doorsnede afbeelding duoplankEen multiplank is ca. 12-20 mm dik en heeft de uitstraling van massief hout. Een multiplank bestaat uit 2 lagen een onderlaag en een bovenlaag. De onderlaag is van multiplex. Normaal is dit ca. 9-15 mm dik met hierop een toplaag van 3-6 mm massief hout. Het voordeel van een goede multiplank is dat deze vloer 80% minder uitzet en krimpt en door goede dichtheid warmte goed geleid. Hierdoor zijn de meeste duo planken geschikt voor vloerverwarming en vloerkoeling. Cavallo Floors heeft ruime ervaring met het leggen van duoplank op vloerverwarmings-  en vloerkoelingssystemen. Ook is een duo plank goed zwevend te leggen en/of vast te verlijmen aan de ondergrond. Een duo plank kan in alle mogelijke afwerkingen en varianten geleverd worden. Voorbeelden hiervan zijn: onbehandeld, geolied (verschillende kleuren zijn mogelijk), gelakt, gerookt, geschaafd, verouderd en met en zonder vellingkant. Kortom deze vloer is geheel naar wens samen te stellen! Ook is het mogelijk deze multiplank in patroon te leggen zoals Visgraat, Hongaarse punt en Blok patroon.

3 laags massief Parket/Meerlaags massief

3 laags massief parket is eigenlijk een lamelparket waarbij zowel de toplaag als de tussenlaag en onderlaag van dezelfde houtsoort zijn en een gelijke dikte hebben. De gedachte hierachter is dat de toplaag en de onderlaag dezelfde treksterkte hebben en er dus een zeer stabiel product ontstaat. Over het algemeen zijn de drie lagen van hout ook even dik. Aangezien alle lagen van edel hout zijn is dit een vrij duur product in verhouding tot andere producten en wordt dus ook niet veel geproduceerd.

Massief houten vloeren

Bij massief houten vloeren wordt meestal gedacht aan 15-20 mm dikke stroken of planken. Massief houten vloeren worden zowel zwevend gelegd als vast verlijmd aan de ondervloer. Er kleven echter wel nadelen aan. Bij het zwevend leggen van een massief houten vloer kunnen er grote kieren ontstaan of de vloer kan gaan opbollen dit omdat het massieve hout erg uitzet en krimpt. Ook bij het vast verlijmen van de vloer bestaat de kans dat de vloer zich door de kracht van het uitzetten los trekt van de ondervloer. Cavallo Floors raad dan ook aan om een duoplank/meerlaags parket of een lamelparket te gebruiken.

Mozaïek vloeren

In parket kennen we mozaïek vloeren hoofdzakelijk als kleine smalle eiken strookjes naast elkaar in blokvorm gelegd van 2 bij 10 cm. Deze mozaïek vloeren worden op de ondergrond verlijmd en daarna geschuurd. Doordat er gebruik gemaakt wordt van kleine stroken met een geringe vloerdikte van 8 mm kan de vloer weinig uitzetten en krimpen. Hierdoor zijn deze vloeren degelijk en hebben een lange levensduur. Ook kan het goed in combinatie met vloerverwarming en vloerkoeling worden gebruikt. Mozaïek vloeren zijn dus altijd kleine smalle stroken en kunnen in diverse patronen worden gelegd. Ook is het leverbaar in vele houtsoorten. Doordat een mozaïek vloer ter plaatse wordt gemaakt kan het zowel geolied en gelakt worden in diverse kleuren.

Tapis vloeren of traditioneel gelegd parket

Tapis vloer visgraat eikenTapis vloeren worden ook wel traditioneel gelegd parket genoemd. Afhankelijk van de breedte van de vloerdelen hebben tapis vloeren een dikte van 15 tot 21 mm. Een tapis vloer wordt ter plaatse gemaakt. Als eerste wordt een ondervloer van spaanplaat met een dikte van 12 mm op de beton of houten ondergrond verlijmd en verspijkerd. Op de spaanplaat ondervloer wordt de parketvloer verlijmd en gespijkerd. Deze spijkergaatjes worden dwars door het parket geschoten en is aan de bovenkant van de vloer zichtbaar. Hierna wordt de vloer nog een aantal keer geschuurd zodat deze mooi vlak is. Tussen de schuur beurten door worden de nagelgaatjes gestopt met een papje gemaakt van de schuurstof zodat dit de kleur van het hout heeft. Doordat deze vloer ter plaatse gemaakt wordt is het belangrijk dat de parketlegger gemotiveerd en vakkundig is. Een tapis vloer is zeer geschikt om in een patroon gelegd te worden. Ook is het mogelijk een tapis vloer in alle gangbare houtsoorten te leveren. Verder is er een groot scala aan kleurmogelijkheden en kan men wel zeggen dat het een custom made product is. Cavallo Floors heeft ruime ervaring met het leggen van een tapis vloer en kan u uitgebreid voorlichten welke mogelijkheden er zijn.

Vraag offerte aan