Houten vloer met vloerverwarming

Houten vloer met vloerverwarming: een goede keus

 • Houten vloer met vloerverwarming is mogelijk!
 • Een houten vloer kan vast verlijmd worden aan de betonnen ondergrond of zwevend worden gelegd met de juiste ondervloer geschikt voor vloerverwarming.
 • Voordelen:
  1. Aangenaam Klimaat
  2. Constante temperatuur
  3. Kostenbesparing
  4. Stralingswarmte

Aandachtspunten => Niet ieder houtsoort is geschikt voor vloerverwarming. Let op de materialen waar u vloer van is gemaakt. Let op de luchtvochtigheid waar de vloer komt te liggen. Kijk goed welk systeem op u van toepassing is.

Cavallo Floors heeft voor elk huis en vloerverwarmingssysteem de juiste oplossing. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op!

Vloerverwarming en parket/ houten vloer

Vroeger werd als parketvloer vaak massieve houten planken gelegd. Deze massieve planken vloer is echter te instabiel om op vloerverwarming te kunnen installeren. Met de huidige gelaagde parket vloeren/ multiplank is het wel zéér goed mogelijk om vloerverwarming te gebruiken. Daarnaast is de kennis en de technologie van de vloerverwarmingssystemen vooruit gegaan, met als gevolg een sterk verbeterd rendement bij een lagere leidingtemperatuur. Met als resultaat relatief lage kosten en véél comfort. Cavallo Floors werkt al sinds 2001 met parket in combinatie met vloerverwarming, en heeft hierdoor als geen ander ervaring met verschillende  vloerverwarmingssystemen. Cavallo Floors is in staat op een verantwoorde manier zowel parket, laminaat als PVC- vloeren op vloerverwarming te leggen. Uiteraard zijn hier wel voorwaarden aan verbonden.

Een aantal belangrijke voorwaarden hebben we hieronder voor u neergezet

Let bij aankoop van uw vloer op de volgende punten:

 • Niet iedere houtsoort is geschikt voor vloerverwarming. In de webshop staat bij elke houten vloer of deze geschikt is voor vloerverwarming.
 • Leg nooit massieve planken op vloerverwarming
 • Koop een parketvloer die voor vloerverwarming geschikt is. ( let hierbij op de juiste verlijming en opbouw van het product, ook het droogproces van de vloer is van belang.)

Zeer belangrijk zijn de voorwaarden die gelden voor het leggen van uw vloerverwarmingssysteem. Deze kunt u lezen onder het kopje voorwaarden voor zowel natte als droge vloerverwarmingssystemen hier verder op de pagina.

Ook de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte waar de parketvloer ligt is erg  belangrijk. Deze mag niet onder de 50% relatieve luchtvochtigheid uitkomen en de  70% relatieve luchtvochtigheid niet overschrijden. Bijv. in de winter als het gaat vriezen kan de luchtvochtigheid in huis gemakkelijk gaan dalen naar wel 35%. Waardoor het houtvocht ook zal afnemen en de vloer zal gaan krimpen. Om dit te voorkomen kan bv. een luchtbevochtiger worden aangeschaft. Lees hierover meer op de pagina Klimaatbeheersing Cavallo Floors.

Waarom vloerverwarming?

De populariteit van vloerverwarming is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen door haar efficiëntie en comfort. De watertemperatuur die namelijk door de vloerverwarmingsleidingen loopt is 30 tot 40 0C  lager dan het water dat door een reguliere radiatorverwarming loopt, terwijl het uiteindelijk dezelfde behaaglijke temperatuur in uw woonruimte oplevert. Ook straalt vloerverwarming regelrecht warmte af aan het lichaam (stralingswarmte). Dit levert zodoende een gemiddelde kostenbesparing op van ca. 20% en zorgt voor een constantere temperatuur hetgeen een aangenaam klimaat geeft.

Hoofdverwarming en bijverwarming

Voor een optimale verwarming van uw ruimte is het belangrijk hoe u het verwarmingssysteem installeert. Als u een hoofdverwarming wilt installeren dan raden wij u aan deze vast te verlijmen aan de ondergrond. Wilt u uw vloerverwarming als bijverwarming gebruiken, dan kan deze prima gelegd worden op een speciale ondervloer. Deze ondervloer zorgt ervoor dat de parketvloer stabiel ligt en de warmte goed geleidt kan worden.

Vloerverwarmingssystemen

Er zijn 4 verschillende systemen van vloerverwarming.

 • Nat Systeem
 • Droog systeem
 • Elektrisch systeem
 • Comfort systeem

Voor alle systemen heeft Cavallo Floors een passende oplossing.

Nat systeem

Het natte systeem is een vloerverwarmingssysteem waarbij de warmwaterleidingen geplaatst zijn binnen een betonvloer. Het natte systeem is het meest toegepaste systeem in Nederlandse huishoudens. Op dit systeem kan parket zowel zwevend ( hierbij zijn de vloerdelen onderling verlijmd ) als op de ondergrond verlijmd worden. Het leggen van een parketvloer op het natte systeem vraagt de volgende aandachtspunten : Deze zijn te lezen onder het kopje Droog systeem.

Droog systeem

Bij het droge vloerverwarmingssysteem worden de leidingen in een voorgevormde polystyreenschuimplaat gelegd . Deze polystyreenplaat zorgt voor een goede isolatie aan de onderzijde. Aan de bovenzijde van deze polystyreenplaat en tussen de leidingen wordt een dunne aluminium plaat geplaatst, die op zijn beurt weer bedekt wordt met een afwerkvloer . Deze aluminium plaat zorgt voor een perfecte warmte verdeling. Dit droge systeem is duurder dan het natte systeem maar zorg ook voor meer rendement.

Voorwaarden voor zowel natte als droge vloerverwarmingssystemen

 • De cementlaag boven de leidingen moet voor een goede warmteverdeling 30 mm dik zijn.
 • De afwerkvloer moet minimaal 28 dagen oud zijn voordat deze opgestart word.
 • De maximale temperatuur van de cementdekvloer mag de 32 0C niet overschrijden.
 • De oppervlakte temperatuur van de parketvloer mag de 28 0C niet overschrijden.
 • De gemiddelde doorstroomtemperatuur van het water in de leidingen dient rond de 40 0C te zijn en mag de 45 0C niet overschrijden. Een te hoge temperatuur zal schade aan uw vloer veroorzaken.
 • Bij het leggen van de parketvloer mag de cementdekvloer maximaal 1,5 % vocht bevatten. Een gietgebonden anhydrietvloer mag maximaal 0,3 % vocht bevatten.
 • Zorg er bij zwevend leggen ( bij deze legmanier is alleen bijverwarming geschikt ) van de parketvloer voor dat u een speciale ondervloer gebruikt die geschikt is voor vloerverwarming. Vloerverwarming kan bij zwevend leggen leiden tot uitdroging van het parket. Omdat het parket los op de ondervloer ligt zijn er ruimtes met lucht tussen de ondervloer en de parketvloer. Op deze plaatsen hoopt de warmte zich op waardoor het parket extreem kan uitdrogen . De kans is aanwezig dat het parket hierdoor gaat krimpen of op bepaalde plaatsen vering in de parketvloer ontstaat. Dit valt binnen de tolerantie van wat mag gebeuren met een zwevend gelegde parketvloer op vloerverwarming. En dit valt dus niet onder de garantie.
 • Bij hoofdverwarming de parketvloer uitsluitend verlijmen op de ondergrond.
 • Bij het vast verlijmen van uw parketvloer is het raadzaam een goede elastische lijm te gebruiken. De lijm kan dan rekken bij eventuele krimping van de parketvloer.
 • Het water in het verwarmingssysteem mag tijdens het leggen van de parketvloer de 20 0C niet overschrijden.  Daarna maximaal met 5 0C per 24 uur verhogen tot een maximum watertemperatuur van 40
 • De relatieve luchtvochtigheid in de ruimte waar de parketvloer ligt mag niet onder de 50% komen en de 70% niet overschrijden.

Elektrische vloerverwarming systeem

Parket kan op een elektrisch vloerverwarmingssysteem alleen zwevend (hierbij zijn de planken onderling verlijmd) gelegd worden. Het elektrisch vloerverwarmingssysteem kan zowel als hoofdverwarming als bijverwarming gebruikt worden. Meestal wordt dit systeem gebruikt als bijverwarming omdat de stookkosten hoog zijn. Belangrijk is dat de temperatuur van de verwarmingselementen niet de  28 0C mag overschrijden . Ook dient een speciale ondervloer gebruikt te worden, om zodoende voor een optimale warmtegeleiding te zorgen.

Comfort systeem

Het comfortsysteem heeft een aantal voordelen. Zo kan de vloer zowel verwarmd als gekoeld worden.  Daarnaast liggen de verwarmingsleidingen dichter bij elkaar dan bij het reguliere natte systeem. Dit heeft als voordeel dat de watertemperatuur bij het verwarmen van de ruimte omlaag kan. Als u vloerkoeling wilt laten installeren onder uw parketvloer dan raden we u aan een regel- en beveiligingssysteem te installeren. Dit beveiligingssysteem voorkomt inwendige condensatie, dat schade kan toebrengen aan uw parketvloer.