Lamelparket en Multiplank

Lamelparket

Wat is lamelparket?

Lamelparket wat bestaat uit 3 lagen hout is eigenlijk het klassieke lamelparket. Dit is een houten parketvloer waarvan de toplaag uit edelhout bestaat bijvoorbeeld eiken hout. Onder deze toplaag is een dwarslaag van ander materiaal aangebracht.  Vaak vuren of populieren hout. Aan de onderzijde van de vloerdeel wordt nog een derde laag hout aangebracht de zogenaamde contrafineerlaag. Deze contrafineerlaag  wordt in dezelfde richting verlijmd als de toplaag. Deze houtlaag  bestaat vaak uit vurenhout. Deze laag heeft als functie de lamelplank recht te houden. Als lamelparket bijvoorbeeld alleen uit eikenhout met daaronder een vurenhouten laag zou bestaan  dan zou de houtenplank krom trekken aan de uiteinden, en/ of in het midden van de plank bol gaan staan.

Multiplank lamelparket

Multiplank is een andere vorm van lamelparket. Deze Multiplank bestaat uit 2 lagen hout. Bij een Multiplank is de toplaag verlijmd op een multiplex onderlaag. Een Multiplank geeft vaak meer het gevoel van een echte planken vloer. Dit komt doordat bij een Multiplank de onderlaag uit een massiever materiaal bestaat  dan de tussenlaag bij een lamelparket. Ook weegt een Multiplank wat zwaarder en geeft een Multiplank een hogere kwaliteitsbeleving.

Waarom worden de lagen hout van Houten vloeren zoals Lamelparket of Multiplank op elkaar verlijmd?

Bij een houten  vloer gemaakt van Lamelparket of Multiplank zijn de lagen aan elkaar verlijmd om de werking (uitzetten en krimpen) van de houten vloer te verminderen. Hout zet uit bij een hoge lucht vochtigheid en krimpt bij een lage luchtvochtigheid. Het klimaat in Nederland zo dat deze luchtvochtigheid erg kan schommelen. In de zomer kan de luchtvochtigheid in extreme gevallen oplopen tot wel 95% en in de winter kan deze dalen tot wel 30%. Bij Massief Houten planken van 20 mm dik ontstaat er zoveel veel kracht door het uitzetten en krimpen dat de lijm of materiaal van de ondergrond het begeeft. Hierdoor trekt  de plank zich lost uit de lijm. Daarom wordt bij de Lamelparket en Multiplank de verschillende lagen op elkaar te verlijmd zodat er minder kracht in de plankenvloer ontstaat  waardoor er minder  werking (uitzetten en krimpen) van de houten vloer voorkomt. Lamelparket of een Multiplank werkt dan ook 80% minder dan een Massieve plank.

Multiplank of Lamelparket zwevend leggen

Het zwevend leggen van een  Lamelparket of Multiplank houd in dat de vloerdelen niet vast verlijmd wordt aan de ondergrond maar dat de vloerdelen op een ondervloer wordt gelegd. Tevens  is het mogelijk Lamelparket of Multiplank zwevend te leggen in combinatie met vloerverwarming. Let hierbij op: Gebruik hiervoor een ondervloer passend bij uw woonsituatie. De juiste ondervloer passend bij uw woonsituatie is belangrijk. Zo haalt u het optimale uit uwparketvloer en geniet u jarenlang van wooncomfort!
Aandachtspunten:
Welke ondergrond heeft mijn woning?
Welke type vloer bestel ik?
Heeft mijn woning vloerverwarming / vloerkoeling?
Wat zijn mijn wensen ten aanzien van de ondervloer? Denk hierbij aan dikte, geluid etc.

Houten vloeren, Lamelparket of Multiplank vast verlijmen op de ondergrond

Lamelparket of Multiplank zijn zeer geschikt om vast te verlijmen op de ondergrond. Dit geeft een hoge kwaliteitsbeleving van uw vloer. De vloer wordt direct op de ondergrond verlijmd en er wordt dus geen ondervloer aangebracht. Ook kan Lamelparket of Multiplank vast verlijmd worden aan de cementdekvloer of anhydriet vloer. Ook vloerverwarming in combinatie met Lamelparket of Multiplank is zeer goed mogelijk. Mits de relatieve luchtvochtigheid maar boven de 50% blijft.

 Houten vloeren, Lamelparket of Multiplank en vloerverwarming

Vloerverwarming en houten vloeren kunnen prima samen gaan. Belangrijk is wel dat deze houten vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming. Lamelparket of Multiplank in combinatie met vloerverwarming is een goede combinatie. Wel is belangrijk dat de luchtvochtigheid niet onder de 50% uit komt dit i.v.m. het krimpen en / of uitzetten van de houten vloer. Wanneer de luchtvochtigheid goed is kan er eigenlijk niets gebeuren met de houten vloer en hierop krijgt u dan volledige garantie. Houten vloeren zowel Lamelparket als Multiplank en Duoplank zijn geschikt om zwevend te leggen op vloerverwarming. Ook is het mogelijk om Multiplank, Duoplank en Visgraatvloeren vast te verlijmen aan de ondergrond in combinatie met vloerverwarming.

Houten vloeren , Lamelparket of Multiplank in appartementen

Lamelparket of Multiplank is uitstekend  geschikt voor in een appartement. Dit komt met name omdat in appartementen vaak aan een 10dB geluidsreductie voldaan moet worden. Om hieraan te voldoen zijn er verschillende ondervloeren ontwikkeld. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de juiste ondervloer kan een Lamelparket en een Multiplank dus prima worden gelegd in een appartement. Wanneer u uw Multiplank of Lamelparket vast verlijmd wil hebben kan er niet aan de 10dB geluidsreductie worden voldaan tenzij er gebruik gemaakt wordt van een speciale ondervloer die hiervoor geschikt is. Dit is wel een zeer prijzige optie.

Mocht het appartement zelf al een zwevende dekvloer (10 dB geluidsreducerende ondervloer) hebben dan is een speciale ondervloer niet nodig en kan men zowel vast verlijmen als zwevend leggen en zijn er geen extra eisen nodig. U kunt dan uitgaan van een normale situatie.

Houten vloeren, Lamelparket of Multiplank in een nieuwbouw woning

Veel mensen vragen zich af of een houten vloer zoals Lamelparket of Multiplank wel gelegd kan worden in een nieuwbouw woning. Dit omdat er in een nieuwbouw woning vaak nog veel vocht aanwezig is vanuit de bouwperiode.  Het is dan ook belangrijk bij een nieuwbouw woning de luchtvochtigheid vooraf te meten. Het is wenselijk dat het vocht grotendeels niet meer aanwezig is tijdens het leggen van uw houten vloeren, Lamelparket of Multiplank. Over het algemeen duurt het een aantal weken na het bouwen voordat de Lamelparket / houten vloer/ Multiplank gelegd wordt. In die tussentijd heeft de woning al wat kunnen drogen. Ook wordt vaak tijdens het eerste gebruik vaak  de woning al warm gestook voordat de houten vloer gelegd wordt. Mocht de cementvloer nog niet droog zijn dan is het aan te raden om nog even te wachten met leggen of hiervoor tijdelijk een hiervoor speciaal ontwikkelde bouwdroger te huren en deze in de woning te zetten.