Verschil massief hout, multiplank en lamelparket

Massieve planken

Massief hout bestaat zoals de naam al doet vermoeden voor 100% uit 1 stuk van hetzelfde materiaal. Zoals massief eiken planken van 2 cm dik bestaat uit 2 cm dik eiken.

Aangezien hout een product is wat uitzet en krimpt mogen massieve planken bij los leggen op een ondervloer alleen aan de kopse zijden aan elkaar verlijmd worden. Hierdoor kunnen de planken afzonderlijk van elkaar uitzetten en krimpen. Hierdoor kan in de winter de vloer krimpen en in de zomer de vloer uitzetten zonder dat er schade aan de vloer ontstaat. Zorg er daarom ook voor dat de vloer overal langs de rand aan de buitenzijde een vrije ruimte heeft van ca. 15 mm. Mocht de vloer gaan uitzetten dan kan deze vrije ruimte benut worden. Heeft de vloer deze vrije ruimte niet of heeft de vloer meer ruimte nodig om uit te zetten dan kan de vloer in het midden van de kamer omhoog komen omdat de vloer anders geen kant op kan.

Voordelen:

  • Mooie natuurlijke uitstraling
  • Prijs

 Nadelen

  • Veel uitzetten en krimpen

Multiplank en lamelparket

Aangezien een massieve plank uitzet en krimpt is men op zoek gegaan naar een product wat deze nadelen niet heeft. Bij een  duoplank en lamelparket neemt men een toplaag van massief hout en plakt deze op een onderlaag die nagenoeg niet uitzet en krimpt. Hierdoor neemt het uitzetten en krimpen van het hout met 85% af. Dit heeft uiteraard grote voordelen voor het verwerken van de vloer zoals:

  • Het vast verlijmen van het hout aan de ondergrond.
  • Bij het zwevend leggen van de vloer kan men de vloerdelen rondom aan elkaar verlijmen waardoor er nagenoeg geen krimpnaden ontstaan in de vloer.
  • Doordat de vloer 85% minder uitzet en krimpt is het mogelijk de vloer ook te leggen op vloerverwarming.

 De opbouw van de duoplank/ multiplank:

De toplaag van 4-5 mm is massief hout en deze wordt verlijmd op 12- 15 mm multiplex. Over het algemeen wordt er bij een 4 mm toplaag een 12 mm onderlaag gebruikt. En bij 5 mm toplaag een 15 mm onderlaag gebruikt. ( Een toplaag is bij een goede duoplank ¼ van de onderlaag). Let op er is veel kwaliteitsverschil in multiplex! Cavallo Floors verkoopt alleen kwaliteitsvloeren!

De opbouw van lamelparket:

Lamel parket bestaat eigenlijk altijd uit 3 lagen.

  • Een toplaag deze zorgt voor de gewenste uitstraling.
  • Een tussenlaag (deze bestaat uit dwarslatten van vaak vuren of grenen hout.) Door deze laag wordt het uitzetten en krimpen van het parket verminderd.
  • Zogenaamde contrafineerlaag (een tegenlaag van de toplaag) Hierdoor trekt de plank niet krom. Zonder deze laag zou er teveel spanning aan de bovenzijde van het parketdeel zijn.